Napraforgó a vörösiszap ellen

A napraforgó alkalmas lehet környezetszennyező nehézfémek kivonására a talajból – nyilatkozták a szegedi egyetem kutatói néhány napja az Ajka környéki vörösiszap katasztrófa kapcsán. Az egyetemen 12 éve végeznek a környezet megtisztításával kapcsolatos kutatásokat. A vizsgálatok alapján megállapították, mely növények alkalmasak a talajszennyezettség megtisztítására. Ilyen például a napraforgó, a repce vagy a fűzfa – nyilatkozta Erdei László professzor, az SZTE Növénybiológiai Tanszékének egyetemi tanára.

Napraforgóval szép eredményeket értünk el, mert ennek a növénynek sűrű gyökérzete van” – mondja Prof. Dr. Erdei László. Az előzetes felmérés alapján Ajka közelében 800 hektár termőföldet érintett a szennyezés. A vörösiszap átlagosan 5–10 centiméter mély, de van, ahol 45 centi. Körülbelül 300 hektár gyep, 310 hektár előkészített szántó, 30 hektár lucerna, 150 hektár kukorica és 15 hektár cirok ment tönkre. Erdei László szerint ezeket a növényeket veszélyes hulladékként kell kezelni, és el kell távolítani a területről.

Napraforgó

Az MTA tájékoztatót adott ki a katasztrófa kapcsán, amit itt lehet elolvasni: http://mta.hu/mta_hirei/osszefoglalo-a-vorosiszap-katasztrofa-elharitasarol-a-karmentesitesrol-es-a-hosszu-tavu-teendokrol-125859/. Ebben többek között az is szerepel, hogyan lehet helyreállítani a talaj élővilágát: „bizonyos területeken talajcserére lesz szükség, máshol elegendő a semlegesítés, az iszap feltakarítása és a maradék beszántása (a porzás elkerülésére)”. Erdei László szerint ezután következhetne a „tisztító” növények beültetése. Miután a növények „megteltek” a fémekkel, begyűjtenék, és elégetnék őket. A káros anyagok levegőbe kerülése az égetés során úgy akadályozható meg, hogy alacsony hőmérsékleten, adalékanyagok hozzáadásával tüzelik el őket. A módszer leghatásosabb a termőföldeken lehetne, ahol gyorsan átfutott az ár, így a lúgosság idővel fel fog hígulni, és semlegesítődhet is. A professzor ezzel kapcsolatban levelet írt Illés Zoltán államtitkárnak, az elmúlt napokban több tucat interjút adott a témában, hivatalosan azonban még nem keresték meg az ügyben.

Kapcsolódó napraforgó és vörösiszap források