38 millió forint egy zsák napraforgóért

Ennyi a kikiáltási ára egy 100 kilogrammos napraforgómag dombocskának, amit a Shoterby’s árverez 2011. február 15-én. Hogy miért kerül ennyibe?

A napraforgómagok porcelánból készültek, alkotójuk Ai Weiwei, aki a pekingi “Madárfészek” olimpiai stadion egyik tervezője. A magokat bemutató kis pódiumra kiírt ár £80,000-£120,000, de ez jóval följebb is mehet amiatt, hogy ez idő tájt igen komoly az érdeklődés Kína iránt. Gazdasága az USA után második a Földön, s ez rengeteg távol-keleti gyűjtőt is jelent, akik ennél jóval följebb is tornázhatják az árat.

Az érdeklődés azért is fokozott, mert London egyik leghíresebb múzeumának a Tate Modern-nek a Turbina Termében 100 millió hasonló porcelán napraforgómag fogadja a látogatókat. Az érdeklődők mezítláb, fekve, dobálva próbálhatják ki, játszhatnak a napraforgómagokkal.

Mennyiért kelhetnek el a magok?

A művész 10 hasonló 100 kilós csomagot készített elő eladásra, melyek közül valószínűleg az első fog elkelni a legmagasabb áron. Eddig egyetlen darab porcelán magot dobott piacra egy ismeretlen, aki a Tate-ben tett rá szert. Az eBay-en 28 fontot kapott érte.

A napraforgómagokat 1600 ember készítette két éven keresztül. Értelmezésük magába foglalhatja a nyugat számára történő tömegtermelést, a híres kínai porcelánt, éhínségek idején a túlélést jelentő napraforgómagot, a Mao ábrázolásain feltűnő napkorona glóriát, vagy épp a magok váratlan súlyosságát, amikor az ember kipergeti a kezei közül a Tate padlójára. A magok messziről hasonlónak tűnnek, azonban közelről egytől egyig különbözők, hiszen kézzel készültek.

A látogatók csak 48 óráig élvezhették a magokban hempergést és a magkastély építést: ezek után a múzeum igazgatósága veszélyesnek minősítette a magokból származó port és kordon mögül lehet csak megtekinteni.

napraforgomag

Ai Weiwei

Ai Weiwei

Turbine Hall, Tate Modern, London

Hempergés magokon

Linkek

http://www.tate.org.uk/modern/

http://www.telegraph.co.uk/journalists/judith-woods/8323687/Would-you-pay-120000-for-a-bag-of-seeds.html