Tisztított napraforgómag

A csíkos vagy fekete napraforgómag feldolgozásának első lépéseként tisztított napraforgómagot készítünk, amelyet értékesíthetünk nyersen és szárítva is.

A napraforgó magjának tisztítása

A magot egy felhordócsigával juttatjuk a tisztítógépbe, amiben többfajta méretű rosta tisztítja meg a magot a magszeméttől (léha, liha). A legjellemzőbb rosták 2,5/3,25/3,5 milliméteres réseket tartalmaznak, amin a mag fennmarad, a magbél, szemét, maghéj, napraforgószár darabok pedig lehullik. A mag között megbújó port egy nagy teljesítményű elszívó berendezés segít egy különálló tárolóba gyűjteni. A rostákon fennmaradó magot 25 kilogrammos zsákokba csomagoljuk. A napraforgómagot ebben a formában is értékesíthetjük, amennyiben nem dolgozzuk fel. Ilyen formában szállítva egy kamionra körülbelül 900-960 zsák, azaz 23-24 tonna mennyiség fér.

Napraforgómag előkészítése tisztításra, háttérben a szárítók

Napraforgómag előkészítése tisztításra, háttérben a szárítók

Napraforgómag szárítás

Ha a vevő nem nyers, hanem szárított, tisztított napraforgómagot igényel, a napraforgómagot 3 szárítókamra felhasználásával szárítjuk. Ezekhez a szárítókhoz gázfűtéses kazán szolgáltatja a meleg levegőt, amit egy légbefúvó motor szétterít az egyenletes rétegben rácsra halmozott napraforgómag alatt. A napraforgó mag szárítási ideje sok mindentől függ, például a kamrában elhelyezett mag mennyiségétől és víztartalmától. 80 mázsa mag szárítási ideje hozzávetőlegesen 16 óra körül alakul.

Napraforgómag zsákolasa

Napraforgómag csomagolása 25kg-os zsákokba

Ha nyers magot, pirított napraforgómagot, szotyolát, pirított magot, sós napraforgómagot keres, érdeklődjön a lenti elérhetőségeken:

Kántorné Vitál Katalin vagy Beregszászi Pál
Mobil +36 30 943-8319
Telefon és fax – 42/290-359
E-mail – info (@) beregszaszitrade.hu
Cím – 4244 Újfehértó, Ady Endre u. 34.