A burgonyaszirmot mindenki ismeri, hiszen hosszú évtizedek óta Magyarország kedvenc csemegéjének számít. Az Újfehértóról származó burgonyaszirom pont olyan, mint gyermekkorunk kedvenc ropogtatnivalójáé: egyszerű sós íze segít felidézni múltunk örömteli társasági pillanatait.

Az a burgonyaszirom titka, hogy egy különleges eljárásnak köszönhetően állaga nagyon könnyű, ezért aztán a nap bármely pillanatában jólesik.

Burgonyaszirom

  • Minőségét megőrzi: 3 hónapig
  • Kiszerelés: Egyedi – 40 g / csomag, Gyűjtő – 40 g / 30 csomag / gyűjtő
  • Csomagolás: Biofol fóliában
  • Tárolás: Napfénytől védve tartandó!

Burgonyaszirom

A burgonyaszirom története

A burgonya – amely a második legnépszerűbb táplálék a Földön a rizs után – szolgál alapanyagául a Magyarországon is igen kedvelt burgonyasziromnak. Ezek olyan vékony krumpli lapocskák, melyeket kisütnek és enyhén sóznak is általában. Az Amerikai Egyesült Államokban fedezték fel, mint a hasábburgonya egyik változatát.

1853 nyarán az előkelő saratoga springs-i Moon Lake Lodge étteremben is szerepelt az étlapon a hagyományos hasábburgonya, ami az 1700-as években vált híressé Franciaországban. A Moon Lake Lodge étterembe betérve, a milliomos Vanderbilt túl vastagnak találta az étterem Crum nevű szakácsa által készített hasábburgonyákat, és visszaküldte azokat a szakácsnak.

Crum elhatározta, hogy megleckézteti a vendéget és olyan vékonyra, és ropogósra készíti a hasábburgonyát, hogy a vendég nem fogja tudni villával megenni. Minden várakozásával ellentétben azonban Vanderbilt odáig volt a vékony, ropogós hasábburgonyért! Néhány hét elteltével egyre több vendég rendelte Crum burgonyaszirmát, ami idővel az étlapra is felkerült. Kisvártatva elkezdték csomagolva árulni, később egész New England terültén, végül Crum saját éttermet nyitott. A burgonyaszirmot eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá.