Szolgáltatások

A Beregszászi-Trade és a Kántor-Ker Kft. a napraforgó felvásárlását követően foglalkozik annak tisztításával, szárításával, pirításával és csomagolásával. Mindezeket a tevékenységeket másoknak is végezzük, amennyiben marad szabad kapacitásunk.

Napraforgómag szolgáltatásaink tehát a következők: bérszárítás, bérpörkölés, bércsomagolás.

Napraforgó bérszárítás

A napraforgómagot 3 szárítókamra felhasználásával szárítjuk újfehértói telephelyünkön. A szárítókhoz gázfűtéses kazán szolgáltatja a meleg levegőt, amit egy légbefúvó motor szétterít az egyenletes rétegben rácsra halmozott napraforgómag alatt. A napraforgó mag szárítási ideje sok mindentől függ, például a kamrában elhelyezett mag mennyiségétől és víztartalmától. 80 mázsa mag szárítási ideje hozzávetőlegesen 16 óra körül alakul.

Napraforgó feldolgozás

Napraforgó bérpörkölés

A napraforgómagot pirítását négy saválló anyagból készült pirítódobbal végezzük, melyből kettőt natúr, kettőt pedig sós naparforgómag pirítására tartunk fenn. A két nagyobb dob teljesítménye 6-6 zsák, vagyis ennyi magot tudunk egyszerre a legjobb minőséget képviselő szalmasárga színre pirítani. A 4 darab fél méteres égőfejnek körülbelül egy óráig tart, amíg ezt a szalmasárga színt a magok elérik és így a lehető legjobb ízt produkálják. A napraforgómagot folyamatosan keverjük a dobban annak érdekében, hogy a pirulás egyenletes lehessen.

Bérpörkölés

Napraforgómag bércsomagolás

A mag pirítása után kevés időnk van arra, hogy a lehető legjobb minőségben tudjuk a fogyasztóknak becsomagolni a szalmasárgára pirított magokat: ha több mint 24 órát áll a napraforgómag, úgymond „visszanyersül” , azaz ismét vizet szív magába és így veszít minőségéből. Hatványozott a “visszanyersülés” veszélye, ha napfény éri a pirított magot.
Maga a csomagolás több csomagológépen történik, különböző méretű csomagokba – a vevő igényétől függően (pl 40gr, 50gr, 200gr, 300gr). A kisebb méretű csomagok gyűjtőzsákba kerülnek, amiket raklapokra helyezünk és zsugorfóliával borítunk a problémamentes szállítás érdekében.