Napraforgómag feldolgozás

Ezen az oldalon azt a folyamatot írjuk le és illusztráljuk képekkel, ahogyan a Beregszászi Trade és a Kántor-Ker újfehértói üzemében a napraforgó magot feldolgozzuk és juttatjuk a lehető legmagasabb minőségben a fogyasztókhoz.

Napraforgómag felvásárlás

A Kántor-Ker és a Beregszászi Trade Kft. egész évben vásárol fel különböző napraforgómag fajtákat, (amennyiben van eladó napraforgó magja, kérjük, keressen meg minket elérhetőségeinken) mint például a LARGO, BIRDY, EAGLE, vagy a kisvárdai csíkos napraforgó mag. A felvásárlási ár megegyezés kérdése.

A napraforgó magjának felvásárlása történhet nyersen (magas víztartalommal) vagy szárított formában (9% nedvességtartalom alatt). Ezen kívül vásárolunk napraforgómagot ömlesztve vagy zsákosan, tisztítva vagy tisztítatlanul. Az eladó mag szállítását is vállaljuk saját járműveinkkel, jellemzően 5 mázsa felett.

Napraforgómag szárítás

A napraforgómagot 3 szárítókamra felhasználásával szárítjuk. Ezekhez a szárítókhoz gázfűtéses kazán szolgáltatja  a meleg levegőt, amit egy légbefúvó motor szétterít az egyenletes rétegben rácsra halmozott napraforgómag alatt. A napraforgó mag szárítási ideje sok mindentől függ, például a kamrában elhelyezett mag mennyiségétől és víztartalmától. 80 mázsa mag szárítási ideje hozzávetőlegesen 16 óra körül alakul.

Napraforgómag targonca

A napraforgó magjának tisztítása

A magot egy felhordócsigával juttatjuk a tisztítógépbe, amiben többfajta méretű rosta tsztítja meg a magot a magszeméttől (léha, liha). A legjellemzőbb rosták 2,5/3,25/3,5 milliméter-es réseket tartalmaznak, amin a mag fennmarad, a magbél, szemét, maghéj, napraforgószár darabok pedig lehullik. A mag között megbújó port egy nagy teljesítményű elszívó berendezés segít egy különálló tárolóba gyűjteni. A rostákon fennmaradó magot 25 kilogrammos zsákokba csomagoljuk. A napraforgómagot ebben a formában is értékesíthetjük, amennyiben nem dolgozzuk fel. Ilyen formában szállítva egy kamionra körülbelül 900-960 zsák, azaz 23-24 tonna mennyiség fér.

Napraforgómag zsákolasa

Napraforgómag csomagolása 25kg-os zsákokba

Napraforgómag pirítás

Amennyiben a napraforgómag feldolgozása mellett döntünk, úgy a napraforgómagot megpirítjuk, esetleg ízesítjük, majd becsomagoljuk és így szállítjuk a megrendelőnek. A mag pirítását négy saválló anyagból készült pirítódobbal végezzük, melyből kettőt natúr, kettőt pedig sós naparforgómag pirítására tartunk fenn. A két nagyobb dob teljesítménye 6-6 zsák, vagyis ennyi magot tudunk egyszerre a legjobb minőséget képviselő szalmasárga színre pirítani. A 4 darab fél méteres égőfejnek körülbelül egy óráig tart, amíg ezt a szalmasárga színt a magok elérik és így a lehető legjobb ízt produkálják. A napraforgómagot folyamatosan keverjük a dobban annak érdekében, hogy a pirulás egyenletes lehessen.

Napraforgómag pirítás

A két nagyobb méretű pirítódob

A pirítást követően a mag saválló tárolóedénybe kerül, amit a gyors lehűlést elősegítendő egy speciális elszívó-rendszerhez csatlakoztatunk. Ha a mag lehűlt, újra csak tisztítás következik, amikor is a maradék por, szemét, magbél, héj, napraforgószár, üres magszemét távozik és így a mag késszé válik a csomagolásra

Napraforgómag csomagolás

A mag pirítása után kevés időnk van arra, hogy a lehető legjobb minőségben tudjuk a fogyasztóknak becsomagolni a szalmasárgára pirított magokat: ha több mint 24 órát áll a napraforgómag, úgymond „visszanyersül” , azaz ismét vizet szív magába és így veszít minőségéből. Különösen így van ez, ha napfény éri a pirított magot.

Maga a csomagolás több csomagológépen történik, sok különböző méretű csomagba, a vevő igényétől függően (pl 40gr, 50gr, 200gr, 300gr). A kisebb méretű csomagok gyűjtőzsákba kerülnek, amiket raklapokra helyezünk és zsugorfóliával borítunk a problémamentes szállítás érdekében.

napraforgómag csomagolás

A napraforgómag, szotyola csomagolása

A szállításra felkészített zsákokat illetve raklapokat addig tároljuk, amíg a vevő kamionja meg nem érkezik a kívánsága szerint előkészített napraforgómagért. Ekkor békával, targoncával a járműre pakoljuk a raklapokat és útjára bocsátjuk a kiváló minőségben előkészített napraforgómagot a focimeccseken vagy TV előtt szotyolát rágcsáló fogyasztók felé.