Napraforgómag csíra – a húspótló

Napraforgó
Napraforgó a vörösiszap ellen
November 5, 2010
napraforgomag
38 millió forint egy zsák napraforgóért
February 14, 2011
Napraforgómag csíra

Gondolta volna, hogy a napraforgó csíra remek húspótló lehet? Mindaz a tápanyag megtalálható ugyanis benne, ami a magjában, csak a csírázást követően a magra jellemző zsírok esszenciális zsírsavakká és szénhidrátokká, a fehérje tartalom pedig esszenciális aminosavakká és cukorrá alakul. Úgy is mondhatjuk, a napraforgó csíra könnyen emészthető “bébi-táppá” alakul.

Mire használjuk a napraforgó csírát?

Enyhén sós ízű zöldje salátának kiváló. Fogyaszthatjuk vegyes zöldsalátákban, szendvicsben, levesben. Leve zöldség italok, répalé fontos kiegészítője. Tehetjük kenyérre, joghurtba, vagy müzli mellé.

Hogyan készítsünk napraforgómag csírát?

Vásároljunk emberi fogyasztásra alkalmas natúr napraforgó magot, és éjszakára áztassuk vízbe őket. A leázott külső héjat a vízzel együtt öntsük le. A magot csíráztathatjuk tálcán, fedőben, tányéron, használjunk gézlapot, papírvattát.

Két nap csíráztatás után, amikor a gyököcskék már kiemelkednek, ültessük el. Tálcán egyengessünk el kertészeti tőzeg-kertiföld keverékét, amelyhez icipici mészkőport adunk, hogy a talaj ásványi anyag tartalmát növeljük. Szórjuk a felszínre a magvakat, gyengéden öntözzük bel, majd egy hasonló méretű tálcával takarjuk. Két nap elteltével takarjuk ki, állítsuk napra, öntözzük naponta, és a teljes procedúra kezdetétől számított nyolc nap elteltével vágjuk le a zöldet.

Ekkor a növénynek két levele van, de valódi levelei még nem fejlődtek. Vigyázzunk, hogy a növény ne fejlesszen újabb leveleket, mert azok íze már keserű.

Zöldsaláta mix napraforgó csírával

1 bögre napraforgó zöld, 2 bögre csíkokra vágott spenót, fél fej apróra vágott lilahagyma, egy bögre szeletelt, nyers gomba, 1 bögre pirított szemlekocka. A hozzávalókat keverjük össze, és ízesítsük citromlével.

Mire jó a napraforgó csíra?

  • Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez,
  • vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges,
  • jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez,
  • magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez,
  • fehérjetartalma 30%,
  • kiváló niacin (bőrvitamin) forrás,
  • gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású,
  • magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát,
  • klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez,
  • tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van,
  • jótékony hatással van a cukorbetegségre.